امروزه قیمت گاو زنده نسبت به سال های قبل افزایش یافته است و باید گاوداران نسبت به سلامت گاوهای خود توجه ویژه ای داشته باشند یکی از شایع ترین بیماری های و مشکلاتی که ممکن است برای گاوها و یا حتی سایر پستانداران به وجود آید سندروم کبد چرب می باشد که بسیار خطرناک است. سندروم کبد چرب در گاو اگر به موقع تشخیص داده نشود و درمان های لازم صورت نگیرد می تواند خسارات جبران ناپذیری را ایجاد نماید. از این رو بهتر است که دامداران با راه های شناسایی این سندروم و درمان آن آشنا شوند.
بیماری کبد چرب در گاوها
این بیماری بیشتر در گاوه های سنگین وزن رخ می دهد و تفاوتی بین نر و ماده آن وجود ندارد زیرا ممکن است هردو نوع آن ها به کبد چرب مبتلا شوند. در گاوهای ماده معمولا در نزدیکی زایمان آن ها این اتفاق می افتد. در بسیاری از گاوهای شیرده مشاهده می شود که در اوایل زمان شیردهی از انرژی کافی برخوردار نیستند، این حالت منفی از انرژی موجب می شود که بافت های چربی موجود در بدن گاو تجزیه شوند و اسیدهای غیر اشباع در بدن گاو افزایش یابد که در این حالت کبد اقدام به ذخیره سازی بیش از حد چربی بدن می کند و در نتیجه گاو به بیماری کبد چرب مبتلا می شود.
نشانه های ابتلا به کبد چرب در گاوها
کبد چرب در گاوها دارای علائمی است که از مهمترین آن ها می تواند به کم اشتهایی و بی حوصلگی گاو، بیماری کتوزیس، تب شیر، ورم پستان و سایر بیماری های متابولیکی اشاره نمود. همچنین گاوها علاوه بر کبد چرب می توانند به بیماری های دیگری مانند هم خونی گوساله ها، مدل های مختلف لنگش در دام و اسهال در گوساله ها اشاره نمود.
راه های پیشگیری از سندروم کبد چرب در گاو
روش های متفاوتی برای پیشگیری از کبد چرب در گاو وجود دارد که مهم ترین آن برنامه غذایی و نوع تغذیه ای می باشد که برای گاو ها و گوسفندان در نظر می گیرند. دامداران باید برنامه غذایی گاوها را با نظردامپزشک به گونه ای تنظیم نمایند و ترکیباتی استفاده کنند که مانع از آزاد سازی اسید های چرب شوند. با این کار انرژی گاو ها که در اوایل دوران شیر دهی تحلیل رفته و منفی شده بود به مقدار قابل توجهی به حد تعادل نزدیک شود.
یکی دیگر از راه هایی که می تواند در پیشگیری از کبد چرب در گاوها موثر باشد کنترل وزن آن ها به صورت مرتب در دوران شیردهی می باشد و مناسب ترین وزن برای گاو در آن دوران +5 و -5 می باشد.
درمان سندروم کبد چرب در گاو
درمان این بیماری کار چندان ساده ای نیز نمی باشد و موثرترین راه درمان کبد چرب در گاو استفاده از گلوکز و تزریق وریدی آن می باشد. البته ممکن است بدن خیلی از گاوها به این روش درمانی نیز پاسخ ندهد و دامدار مجبور شود که گاو مبتلا شده به کبد چرب را از سایر گاو ها جدا نموده و از گله حذف نماید. بنابراین پیشگیری از مبتلا شدن به کبد چرب در گاو ها بسیار مهم است و می تواند از خسارت های سنگین احتمالی که ممکن است دامدار دچار آن شود جلوگیری نماید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در جهت سلامتی گاو مطالب زیر را از دست ندهید